Uncategorized

Top 10 bezienswaardigheden fly en drive Berlijn

De Duitse hoofdstad Berlijn is een unieke stad vanwege haar geschiedenis, De Muur heeft de stad zo’n 28 jaar in twee zones verdeeld. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland aan de rivier de Spree. De stad is een metropool en geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. Ook is Berlijn bekend vanwege het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne Zeitgeist en de lage kosten. Berlijn is een ideale stad voor een fly en drive citytrip. De vliegtickets naar Berlijn zijn goedkoop, en in een hotel of B&B kan je heel voordelig verblijven. Eventueel kan je ook zoeken op goedkope vluchten naar München of Frankfurt.

Welke hotspots mag ik niet missen als ik in Berlijn ben?

1. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor staat aan het einde van de Unter den Linden, vlakbij de Reichstag. De prachtige neoklassieke stadspoort werd gebouwd in 1788 in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II als herinnering aan de Derde Silezische Oorlog.

2. Reichstag

Het Rijksdaggebouw is het parlementsgebouw van Duitsland en ligt aan het Platz der Republik. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd de Reichstag flink onder handen genomen en werden er moderne elementen aangebracht die goed gecombineerd zijn met het oude gebouw.

3. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de derde doorgang waar je tussen Oost- en West-Berlijn kon reizen. Tegenwoordig staat er een replica van het oorspronkelijke wachtershuisje die er in 2000 is neergezet.

4. Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is een druk verkeersplein en het kloppende hart van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het plein bijna volledig verwoest en daarna werd de Berlijnse Muur dwars over het plein heen gebouwd.

5. Berliner Dom

De Berliner Dom ligt op het Museumsinsel aan de Karl-Liebknecht-Straße en is gebouwd tussen 1747 en 1750. Echter, tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd waardoor er een grote reconstructie in gang is gezet.

6. Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur was een enorme afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn van 3,6 meter hoog en ruim 45 kilometer lang. Bijna dertig jaar lang werden de inwoners van Berlijn van elkaar gescheiden door deze muur.

7. Slot Charlottenburg

Het Slot Charlottenburg is het grootste paleis van Berlijn, gelegen in het westen van de stad. Het paleis dateert uit 1699 en werd gebouwd in opdracht van de Pruisische keizer Frederik I voor zijn vrouw Sophie-Charlotte.

8. Holocaust gedenkteken

Het Holocaust-Mahnmal is een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van de holocaust. Het terrein beslaat een oppervlakte van maar liefst 19.000 m2 en bestaat uit 2711 betonblokken die in hoogte van elkaar verschillen.

9. Tiergarten

Het Großer Tiergarten is een gigantisch park van 201 hectare in het centrum van Berlijn. Dit park is bijna twee keer zo groot als het Hyde Park in Londen. Het Tiergarten park wordt doorkruist door verschillende grote wegen die bij elkaar komen op het plein Große Stern (Grote Ster).

10. Ondergronds Berlijn

Onder de grond in Berlijn vind je naast metrolijnen, metrostations en het riool ook bunkers, tunnels en cellen. Deze ondergrondse wereld werd tijdens de oorlog gebruikt om beschutting te zoeken tegen een eventuele aanval.